“Jeg skriver der, hvor komedien møder tragedien”

“Hele mit liv er jeg blevet bedt om at tie stille eller om at fatte mig i korthed. Ingen af delene falder mig let,” skriver Jan Frejlev, Sleeping Beautys allerførste forfatter, aktuel med novellesamlingen Det var mig der slog Tom Jones ihjel.

Nogen spørger mig: “Jan, hvad skriver du om, og hvorfor skriver du?” Svaret til det første er enkelt: Jeg skriver om livet, kærligheden, menneskets fejlbarlighed, og jeg skriver omtrent der, hvor det komiske og det tragiske støder sammen.

Svaret på, hvorfor jeg skriver, er enkelt, og alligevel ligetil. Hele mit liv er jeg blevet bedt om at tie stille eller om at fatte mig i korthed. Ingen af delene falder mig let. Når jeg skriver, bliver der stille i den ydre verden, og mit indre liv kommer for alvor til udfoldelse.

En lang ensom sommer

Igennem mit arbejdsliv har jeg mest arbejdet med at få andre til at udfolde deres potentiale, fx som lærer, redaktør og forlægger. Jeg fandt aldrig tid og plads til udfolde min naturlige iderigdom og fortælleglæde, før der kom en lang ensom sommer i en alder, hvor man burde spille golfbold og høste frugterne af sit arbejde. Pludselig begyndte jeg at skrive leksikonopslag for sjov om alt muligt fra Curlingforældre til Rundkørsler. Jeg smed opslagene op på Facebook. De blev læst 20.000 gange. Pludselig kom der historier ud af mig. Hvor kom det fra? Måske fordi jeg som barn hørte for meget P1, så for meget Monty Pyton og læste alt for mange bøger.

Her er DK

En dag blev jeg kontaktet af Brøndums Forlag som bad mig skrive to noveller. De findes i den fine antologi om Danmark, Her er DK. Jeg skylder Iselin C. Hermann stor tak. Herefter var jeg født som en mand, der skriver.

20 noveller blev skrevet på en omvendt, grøn mælkekasse under et æbletræ på Bornholm. Min elskede udvalgte 14. De udkommer nu som novellesamlingen Det var mig der slog Tom Jones ihjel.

Det er kun begyndelsen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *